Segur que alguna vegada t’has preguntat com seran les cases del futur? Sense anar més lluny, els nous edificis que es construiran aconseguiran reduir les emissions de gasos efecte hivernacle, estalviar en consum d’energia i fomentar les energies renovables. Seran cases més autosuficients, netes i connectades. Vols conèixer més sobre les cases del futur? Llegeix aquest post.
Parlem de futur però crec que més aviat és un present proper. Les cases intel·ligents ja han arribat i ho fan amb més força que mai. Sabies que ja existeixen cases que compten amb les últimes tecnologies per crear, emmagatzemar i guardar energia i així reduir la despesa energètica fins a un 70% a les llars i un 20% en les zones comuns. Els nous edificis, comptaran amb espais per facilitar la recàrrega de cotxes o bicicletes elèctriques, i els terrats es convertiran en enormes jardins urbans.
Les façanes de les cases del futur i la domòtica
En la construcció dels nous edificis sostenibles i intel·ligents, les façanes tindran un gran protagonisme. Perquè les façanes dels edificis del futur contribuiran a la producció d’energia a través de la incorporació de plaques solars i altres materials que ajudaran a crear energia neta.
I per si no ho coneixies, s’ha creat una innovació que consisteix en que la part exterior ventilada de la façana, disposa d’un aïllant, que permet la lliure circulació de l’aire a través de la seva càmera. Aquesta innovació implica un estalvi energètic del 40% respecte a les façanes tradicionals.
També, la domòtica serà una peça clau per a un ús eficient de l’energia. Per exemple, arribaràs a tenir un frigorífic que avisa dels productes caducats, connectaràs el teu televisor amb el smarthphone o controlaràs tots els aparells elèctrics de la teva pròpia casa des de la feina.
Com aconseguir una casa sostenible?
Segur que algú del teu entorn ja viu en una casa sostenible, on l’energia verda, la digitalització i la domòtica són els grans protagonistes. En l’actualitat, arquitectes i enginyers estan treballant per implantar nous materials i façanes noves que convertiran els nous edificis en estades mediambientalment molt més sostenibles i netes. Només, hi ha un problema que és el preu, i com arribar a democratitzar aquest tipus d’habitatges que no estan a l’abast de tothom.
En aquest context, els professionals del sector de la construcció treballaran i molt perquè tots puguem accedir a un habitatge sostenible; ja que, hem de complir amb la directiva europea d’eficiència energètica que diu que l’any 2030 tenim l’obligació d’usar el 32% de les energies renovables.
Així seran les futures cases autosuficients
En primer lloc, amb un disseny que segueix les pautes de l’arquitectura bioclimàtica per aprofitar els recursos naturals existents de cara a una menor aportació energètica. En aquest cas, són importants aspectes com l’orientació, l’assolellament, els vents, la vegetació, etc.
També, els materials que s’utilitzaran en aquesta construcció hauran de ser naturals i sostenibles. La llum o calefacció s’obtindrà mitjançant plaques solars; per al proveïment d’aigua, s’utilitzarà un sistema de recuperació d’aigües pluvials amb depuració natural, per exemple.
Aquestes noves construccions, estan relacionades amb la casa passiva, perquè quant menys energia necessiti l’habitatge, menor serà la instal·lació necessària per aconseguir que sigui autosuficient, i també amb la casa ecològica perquè és energia procedent de fonts renovables.
Per entendre bé aquest tipus d’edificacions, has de saber que el més important és l’orientació, i així, les principals façanes de la casa han d’estar orientades al sud perquè el sol proporcioni el màxim de la seva energia, mentre que a la part nord s’han suprimit les finestres just per al contrari, per evitar la pèrdua de temperatura a l’hivern.
També, el que contribueix a que la casa sigui més autosuficient és la col·locació de plaques fotovoltaiques, de generadors eòlics, col·lectors solars o una bomba de calor geotèrmica que proporcioni aigua calenta, calefacció i refrigeració a l’estiu.
En quin punt està Espanya en la construcció d’edificis sostenibles?
Per aplicar l’objectiu europeu de la nova construcció íntegrament sostenible, cada país ha d’adaptar a les seves pròpies condicions el concepte de consum gairebé nul i presentar un pla d’acció. Al 2020 tot nou edifici haurà de tenir un consum energètic gairebé nul i la nova edificació pública haurà de tenir-ho des 2018, segons la directiva europea sobre rendiment energètic, aprovada a l’any 2010.
En el futur, s’aposta que els habitatges facin servir com a única font d’energia la que prové del sol. Patis, plantes i refrigeració. Un intercanviador de calor que utilitza materials de canvi de fase per refredar la casa de forma passiva o les instal·lacions de climatització combinades amb dit intercanviador que ajuda a optimitzar el consum de l’habitatge a força de produir energia
O «cases en moviment» que transformen la llar en un espai alimentat pel moviment del sol, que a través de les variacions de lluminositat. En definitiva, les cases del futur totes perseguiran el mateix objectiu utilitzar energies renovables, intentar no utilitzar energia, i ser part activa per fer del planeta un lloc més net i sostenible per a tothom.
En Factorenergia, ens proposem a ajudar-te amb l’autoconsum solar i ens sumem a l’aposta de l’energia verda amb un nou producte Factor ECOSUN, dissenyant el projecte, i finançant-te la compra i el muntatge de les plaques solars
També, si t’interessa instal·lar plaques solars a casa teva o empresa, contacte gratis i sense compromís amb els nostres experts en autoconsum solar: estudiarem les teves possibilitats, et presentarem un disseny i un pressupost i, si estàs d’acord, gestionarem la instal·lació de les teves plaques solars per deixar-les llestes per funcionar mes.
- Transición energética: retos, beneficios y objetivos - 29/11/2024
- ¿Qué es un PIA o Pequeño Interruptor Automático? - 27/11/2024
- ¿Qué es el CIE o Boletín eléctrico? - 25/11/2024
- Cómo calcular el consumo eléctrico de tu casa - 15/11/2024
No hay ningún comentario